Olredy

Zapremina
Broj proizvoda: in1007.1
Informacije o proizvodu "Olredy"
Olredy je nematocid i insekticid sa kontaktnim i sistemičnim djelovanjem, efikasan u suzbijanju nematoda i bijele leptiraste vaši u usjevu paprike i krastavca u zaštićenom prostoru.

Aktivna materija: oksamil......................100 g/l
Formulacija: koncentrovani rastvor (SL)

Način djelovanja:
-spada u grupu karbamata, inhibitor je holinesteraze
-primjenom preko sistema kap po kap, usvaja se korijenom i translocira kroz biljku. Kreće se i nadole prema korijenu.
-u zemljištu djeluje kontaktno i digestivno, nematode prestaju sa hranjenjem i kretanjem a zatim uginu. Sistemično se kreće kroz biljku i djeluje na insekte koji se hrane na listovima.
-brzina razgradnje u zemljištu zavisi od temperature, ph zemljišta i aktivnosti zemljišnih mikroorganizama.

Primjena:
Olredy se primjenjuje za suzbijanje širokog spektra nematoda: slobodnoživuće nematode, galigene (Meloidogyne spp.) i cistolike (Globodera i Heterodera spp.). Takođe suzbija veliki broj insekata iz grupe vaši, tripsa, lisnih minera, grinja, bijelu leptirastu vaš.

Količina i vrijeme primjene:
Primjenjuje se u usjevu paprike i krastavca u količini 10 l/ha. Sa tretmanom početi 8-12 dana po rasađivanju u intervalima od 14 dana. Olredy se može primjenjivati tokom cijelog vegetacionog perioda paprike, međutim zavisno od inteziteta zaraze i od populacije štetočina data količina i razmak između tretmana se mogu korigovati i to:
-u slučaju osrednje zaraze nematodama primijeniti 13-15 l/ha sa razmakom između tretmana od 3 nedelje.
-u slučaju jake zaraze nematodama primijeniti 10-12 l/ha sa razmakom između tretmana od 2 nedelje
-u slučaju da pored nematoda postoji zaraza i lisnim insektima, količina se smanjuje na 5-6 l/ha ali u razmacima od nedelju dana

Maksimalan broj tretiranja u toku godine na istoj površini: 5 puta pri primjeni u količini od 10 l/ha (prema evropskim normativima maksimalno 80 l Olredy se može primijeniti u toku jedne godine na istoj površini).

Način primjene:
Olredy se primjenjuje isključivo kroz zatvorene sisteme za navodnjavanje (kap po kap). Sistem treba da ima rezervoar u kome se nalazi Olredy i iz koga se pomoću Venturijeve cijevi pripremljeni rastvor primjenjuje kroz sistem za navodnjavanje. Sistem mora da bude ispravan, dobro održavan i kalibriran. Izbjegavati da se voda koja sadrži Olredy zadržava u vidu barica ili otiče sa tretirane površine.
Primijeniti uz dovoljnu količinu vode da bi se obezbijedila distribucija preparata na cijeloj tretiranoj površini. Prvo primijeniti 60 % predviđene količine vode da se navlaži zona korijenovog sistema, zatim uvesti u sistem predviđenu količinu Olredy-a sa 20 % vode. Preostalu količinu vode (20 %) primijeniti da bi se cijeli sistem dobro isprao i Olredy rasporedio u zoni korijena.
Vrijeme trajanja ispuštanja Olredy-a, kao i preostalih 20 % vode mora biti najmanje onoliko koliko je potrebno vremena da voda stigne sistemom od Venturijeve cijevi do kraja zalivne trake.
Kiselost vode za navodnjavanje (pH 4,5 – 5,5 ) poboljšava aktivnost Olredy – a. Zbog toga se u rezervoar sa Olredy – om mogu dodati azotna, sumporna ili fosforna kiselina u količini 250-500 ml/1000 l vode.

Prednosti preparata Olredy:
-sistemik – usvaja se korijenovim sistemom i transportuje u nadzemne dijelove biljke ksilemom
-štiti čitavu biljku
-brzo djeluje
-pozitivno utiče na razvoj same biljke i korijenovog sistema

Način djelovanja na nematode:
-sprečava razvoj jaja i piljenje
-sprečava kretanje i orijentaciju nematoda ka korijenu biljke
-sprečava prodor nematoda u korijenov sistem i ishranu

Tretiranje iz vazduhoplova nije dozvoljeno.

Olredy je nematocid i insekticid sa kontaktnim i sistemičnim djelovanjem, efikasan u suzbijanju nematoda i bijele leptiraste vaši u usjevu paprike i krastavca u zaštićenom prostoru.

Primjena u svijetu: Olredy se u svijetu primjenjuje kao nematocid, insekticid i akaricid u velikom broju povrtarskih (paprika, paradajz, krastavac, lubenica, dinja, krompir) i voćarskih vrsta.

Karenca: 3 dana za papriku (U Mađarskoj je karenca za krastavac 3 dana, u Americi za krastavac, lubenicu i dinju 1 dan, za paradajz 3 dana, za krompir 7 dana).

Radna karenca: 24 sata
Otrovnost: II grupa otrova
Pakovanje: 1 l

0 od 0 recenzija

Ostavite recenziju!

Podijelite vaša iskustva i sa drugim kupcima.